Voorkom een rattenplaag!

06-07-2021
Rat ongediertebestrijding Point Pest Control

Ratten in huis of kantoor hebben is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook nog eens schadelijk voor de gezondheid zijn! Lees alles over deze knaagdieren, hoe ze herkend kunnen worden en hoe een plaag eventueel voorkomen kan worden!

Voorkom een rattenplaag!

Hoor je thuis wel eens gekke dierlijke geluiden of vind je ergens ontlasting die niet afkomstig is van je eigen huisdieren? Dan kan het zeer goed mogelijk zijn dat dit rattenpoep is en er ratten rondlopen in huis. Ratten laten een specifieke geur achter, verspreiden rattenkeutels en creëren ergens een rattennest. Om een rattenplaag te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kan doen. Door bijvoorbeeld luiken beter af te sluiten, gaten af te dichten en geen etensresten te laten slingeren geef je de ratten in huis weinig kans en vermijdt je stinkende rattenpoep. Op deze manier ben je minder druk met het ratten verjagen. Benieuwd naar hoe je ratten in huis precies kunt opsporen of voorkomen? Vraag je je eigenlijk ook af ‘waar kunnen ratten niet tegen?’ Lees dan snel verder!

Ratten in huis opsporen

Wanneer je het vermoeden hebt dat er ratten in huis rondlopen, zal je vast en zeker al gestuit zijn op diverse signalen. Ratten zijn slimme dieren die hun poten niet omdraaien voor een potje zwemmen, klimmen en ontlasting verspreiden. Aan dit laatste aspect voegen we het kenmerk rattenkeutels toe. Deze ga je namelijk absoluut vinden wanneer de ratten in huis al voor langere duur aanwezig zijn. De rattenpoep stinkt, dus je zult deze snel genoeg opmerken. Als je bekend bent met de geur van kattenurine, maar je hebt zelf geen katten, dan is dit het eerste signaal. De urine van de kat heeft een sterke ammoniaklucht en dit is exact de geur die ratten ook achterlaten in hun rattenkeutels. Ruik je dit zonder dat je een kattenbaasje bent, dan is de kans heel groot dat er ratten in huis aanwezig zijn.

Naast dat de geur van rattenpoep sterk aanwezig is zijn er ook nog andere aspecten waar je de rat gemakkelijk door kunt opsporen:

  • Vreemde geluiden: Wanneer ratten in huis rondlopen maken ze vaak krassende geluiden. Dit komt omdat zij zich wurmen in de smalste plekjes in huis waar ze moeilijk gevonden kunnen worden.
  • Aangevreten broodzakken, voedselrestjes of verpakkingen: Etensrestjes laten slingeren is dus echt een no go, hier zijn ratten gek op.
  • Rattenpoot- & staartsporen: Wanneer je op de elektrische kookplaat pootafdrukken staan, weet je genoeg. Er zijn ratten in huis! Ze laten hun afdruk overigens ook vaak achter op plekken waar het stoffig is. Dit doen ze ook met hun staart. Controleer je donkere ruimtes dus goed!
  • Beknaagde meubels: Tandjes in de bank, houten tafel of stoelpoten? Grote kans dat deze knaagschade van ratten afkomstig is. Ze hebben er een handje van om deze knaagsporen hierop achter te laten. Helaas knagen ze ook graag aan elektrakabels.
  • Rattenvet (ook wel buiksmeer): Ratten zien slecht, hierom gebruiken ze vaak dezelfde bekende weg door je huis. Ze slepen met hun lichaam over allerlei vetten die ze verder door het huis verspreiden. Deze plekken zijn herkenbaar aan een viezige, vaak bruine kleur.

Hoe herken je rattenpoep?

Ratten laten zichzelf niet makkelijk zien, wel kan je hun rattenkeutels- of poep makkelijk herkennen aan de dikte én de geur. Het zijn namelijk geen kleine keutels! De rattenkeutels zijn waarschijnlijk de makkelijkste manier om een rattenplaag te herkennen. Het feit dat ratten veelvuldig poep produceren, zorgt ervoor dat het snel door je huis verspreid kan worden. Ze leggen soms wel, hou je vast: 30 tot 50 rattenkeutels per dag neer in en rondom huizen!

Daarnaast is er ook nog een belangrijk verschil tussen muizen- en rattenpoep. De rattenpoep heeft vaak de vorm van een banaan. Dit kan tevens wijzen op het rattensoort dat in je huis rondloopt! Een bruine rat legt vaak wat kleinere rattenkeutels en een zwarte rat legt juist grote banaanvormige keutels. Glimt de rattenpoep erg? Dan is de kans op een rattennest groot. Gemiddeld krijgt een rat zeker 30 jongen per jaar. Deze zijn zelf binnen 6 weken geslachtsrijp. Een koppel ratten is dus in staat een familie te vormen van 2000 stuks. En dat in slechts 1 jaar! Voorkom een rattenplaag en raadpleeg altijd snel een specialist bij dreiging hiervan!

Kan ik ziek worden van ratten in huis?

Er bestaan diverse rattenziektes, maar de ziekte van Weil is toch de bekendste. Ratten hebben vaak van nature de bacterie Leptospirose bij zich. Dit is een bacterie die via het riool bij je terecht kan komen omdat ze hier hun rattenpoep verspreiden. Hierdoor komt het in ons drinkwater terecht. Leptospirose veroorzaakt deze ziekte van Weil. Het is een besmettelijke ziekte die griepverschijnselen als symptomen heeft. Deze rattenziekte symptomen zijn met name ernstige hoofdpijn, koorts, lever- en nierfalen of er kan zelfs hersenvliesontsteking ontstaan. Wanneer de meest ernstige vorm van de ziekte van Weil wordt geconstateerd, kan dit dodelijke gevolgen hebben. In het geval van een rattenplaag gecombineerd met griepverschijnselen is het absoluut aan te raden direct de huisarts in te schakelen!

Wat eet een rat?

Laten we vooropstellen dat ratten echte alleseters zijn en er daarom weinig kans is dat ratten in huis van etenssoorten wegblijven. De ratten in huis pakken wat ze pakken kunnen als het gaat om los slingerende etensresten.. Daarbij komt tevens het alleseter zijn weer naar boven, want ratten lusten helaas veel meer dan enkel deze etenswaren. Wanneer je vuilnisbakken niet goed afsluit kan het ook voorkomen dat je in deze omgeving knaagsporen en rattenkeutels vindt!

Waar kunnen ratten niet tegen?

Waar hebben ratten een hekel aan? Het feit dat er ratten in huis aanwezig zijn zorgt ervoor dat je op een gegeven moment niet meer op je gemak bent. Waar kunnen ratten niet tegen? Je bent helemaal klaar met het opruimen van alle rattenkeutels en wilt graag een oplossing. Er zijn natuurlijk de huis, tuin & keukenmiddelen als peper, pindakaas en munt. Helaas weinig effectief om je probleem op te lossen. Zelf aan de slag gaan met vallen en klemmen rondom en in je huis is verboden. Bovendien niet zonder risico voor katten, honden, vogels en kinderen. Als erkend en gecertificeerd bestrijder gaat Point Pest Control aan het werk met effectieve professionele producten en methoden.

Meer weten over rattennesten verjagen? Neem contact op met ons!

Wil je voor eens en voor altijd van aanwezigheid van ratten, rattenkeutels en hun rattengeur af zijn? Neem dan contact op met Point Pest Control. Wij kunnen je absoluut goed adviseren over de mogelijkheden! Wij zijn telefonisch te bereiken op 06-13593047, maar mailen kan ook naar info@pointpestcontrol.nl.